dilluns, de setembre 08, 2008

Excursió commemorativa del centenari de la descoberta de les pintures del Cogul














Aquest més de setembre farà 100 anys de la divulgació de les famoses pintures de la roca dels Moros de Cogul. Les pintures foren descobertes per mossèn Huguet, rector de Cogul. Sembla ser que ho comunicà a les entitats culturals. Inicialment reberen la visita d’en Ceferi Rocafort i el destacat pireneista en Juli Soler que feien una travessa per les Garrigues. El 27 de setembre de 1908 el Centre Excursionista de Lleida organitzà una “expedició” en carros amb l’eminent professor de prehistòria i etnografia de la universitat de Fribourg, Henry Breuil, que era una autoritat mundial sobre el tema. Verificà l’autenticitat de les pintures. Fou la representació més antiga de la figura humana coneguda en aquell moment i, amb les de Queretes a Terol, foren els primers jaciments del que s’anomenaria art llevantí. La principal rellevància de Cogul radica principalment en ésser capdavantera en els dos sentits exposats anteriorment.

El proper dia 21 de setembre, el Centre Excursionista de Lleida organitzarà, conjuntament amb el Centre Excursionista de Catalunya, una excursió per commemorar la visita de l’abat Breuil i la divulgació del jaciment que és patrimoni de la humanitat. Com que la sortida és co-organitzada pel Centre Excursionista de Lleida, només ens cal afegir-nos al programa que el Centre ens ha facilitat, i que tot seguit reproduïm:



Inici de l’excursió: El poble d’Aspa, en el pont sobre el riu Set.

Horari: 10 del matí.

Durada: 1 h 11 min.


Descripció de l’itinerari:

Ens trobem al peu del turó on s’agombola Aspa. A l’extrem destaca un edifici d’unes dimensions considerables. És l’antic palau del bisbe de Lleida que passava en aquesta contrada els estius ja que és un poble més frescal que la plana lleidatana. Als vespres estivals sempre arriba la marinada i cal tapar-se. Des del pont d’Aspa (235 m) prenem la carretera a Castelldans que segueix el riu Set, aigües amunt.

10 min Deixem la carretera i agafem un camí carreter a la dreta (sud-est).

12 min Bifurcació. Per l’esquerra puja el camí de les Planes. Continuem recte.

14 min A l’esquerra veiem un amagatall soscavat en el terra i protegit per carreus de pedra. L’empraven els pagesos per guardar les eines i protegir-se de les inclemències meteorològiques.

Trobem nombrosos marges de pedra ben escairats. Malgrat estar en el Segrià el paisatge ens recorda a les properes Garrigues, tan pels productes conreats (ametllers i oliveres) com per les alineacions de serrats arrodonits formant petites barrancades.

Passem per la vora de nombroses torres (nom que reben les cases de camp a Lleida). Veiem la vegetació riberenca de canyissars i esbarzers.

27 min Molí de vent per bombejar l’aigua del fons de la conca del riu. A l’altre marge del riu veiem una gran roca despresa del cingle. Es tracta de la roca del Diable, segons la llegenda, caigué en passar per sota el dimoni. El Maligne la va aturar deixant la seva petjada en la pedra.

35 min Creuem el riu i a l’esquerra remuntem fins la Peixera d’Aspa (244 m). Consisteix en una resclosa semicircular d’una vintena de metres, bastida en un estretament de la vall que permet una gran bassa per poder aprofitar millor el cabal del Set. Els arbres riberencs envolten el fondal. Continuem vorejant la clotada de la Peixera. Primer per un camp, propers a un caseta de bombeig, i després per canyissos per un senderó.

38 min Cua de la Peixera. Observem que conflueixen dues valls. Per llevant la Coma Llobera mentre que per ponent segueix el rierol. En la cruïlla deixem a l’esquerra la pista que remunta a la Coma i anem per la dreta, tot planejant. Tram molt agradable de caminar.

40 min Una pista s’enfila al capdamunt. Continuem recte. Una fita dreta ens indica el límit dels termes municipals d’Aspa i de Cogul que coincideix amb els comarcals del Segrià i les Garrigues.

42 min Pleta caiguda a la dreta. Al llarg del recorregut als costats del barranc hi ha roques que sense ser espectaculars són atractives, amb formes arrodonides.

49 min Cruïlla. Al fons albirem, per un moment el campanar de Cogul. Recte sortiríem a la carretera. Optem per baixar al riu, a l’esquerra, i anar per un tram un xic més aventurer. Podem, si volem però fer cap a l’asfalt.

Superada la llera del riu a gual, prenem un sender que surt, per la dreta, entre el canyar i el pendent del barranc. Deixant el camí carreter que s’enfila recte amunt.

52 min Caminem sense camí gaire evident, entre plomalls de canyissos.

Sortim a la vora d’un aljub. En el camp proper veiem algun magraner bord, una figuera i un altre aljub; prop passa un línia elèctric que ens orienta per prenem un baixador que surt de nou a la llera del riu i ens encarem pel vessant oposat tot seguint la direcció de la instal·lació elèctrica. Anem a la dreta per sortir a la carretera que seguim a l’esquerra.

1 h Cruïlla d’entrada al poble de Cogul (270 m), situat altiu en un serrat sobre el riu. Agafem la carretera a Castelldans i Albagés, a l’esquerra, tot passant per darrera de la localitat.

1 h 03 min Pont sobre el riu Set (257 m). Una mica més endavant trobem la bifurcació de les carreteres de Castelldans, amunt, i Albagés, seguint al capdavall el barranc a la dreta (sud-est). Trobem plafons informatius. Anem per la dreta vers pintures de rupestre de Cogul.

1 h 11 min Roca dels Moros on es van localitzar les pintures l’any 1906. L’aixopluc està tancat per un reixat.